prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-26 .486

Wojciech Jóźwiak   2024-09-15 10:14:08   486.19153  
Saturn-Pluton, palec Orca...
Dzisiaj na niebie:
(1) Trwa oktyl (45°, fioletowa linia) Saturna do Plutona. Jeśli oktyl działa podobnie jak kwadratura, to uzasadnia obecne wojenne nastroje, w tym straszenie nuklearem dyplomatycznie przez Putina, prostacko przez Miedwiediewa.
(Klawiatura mi nieproszona napisała "dysplomatycznie" – tak, to jest dobre słowo tutaj, DYSplomacja :)
(2) Jest palec Orca, inaczej pierścień kwintylowy spiczasty/ostry: na tle trwającego kwintylu Saturn-Uran, przez oś którego (antymidpunkt) przeszła/przechodzi Wenus. Kto ma cos ważnego w 21° Wagi, obserwuje najpilniej.
(3) Na chwilę (2 godziny?) utworzył się symetryczny pierścień septylowy w składzie: Uran Merkury Księżyc. Wybitnie dobrze robi na głowę, myślenie, inwencję. Okolica 15° Wodnika czuj duch!
(4) Księżyc w rozległej plamie środkowego Wodnika, po minięciu punkty 7-krot. ognistego 8°34′ Wodnika "Idę swoją drogą niewruszony/a".
  • Wojciech Jóźwiak #31848 : Powódź na Śląsku jako ekwiwalent wojny? Pomyślmy.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #31849 : Oby MOskale nie wykorzystali chwilowego zamieszania w Europie Środkowej i naszej koncentracji na żywiole.. mam nadzieję,że nie są przygotowani i nie mają zasobów... Moment idealny
  • Jedynie prawda jest ciekawa #31850 : ad (3) - piszę sobie tekst,mocno "wymóżdżam" ;-) szkoda, że tak krótko...
  • Wojciech Jóźwiak #31852 : 1) Zbyt ciężcy są. 2) Księżyc w Wod. sprzyja.
  • Kita #31853 : 2) Palec Orca: Kto ma cos ważnego w 21° Wagi, obserwuje najpilniej.
    Ja mam tranzytującą Wenus na swoim stellum słonecznym i jednocześnie tranzytującą opozycję Mars-Ceres w kwadraturach do Księżyca, Jowisza, Saturna i w półkwadraturze (tranzytującego Marsa) do Plutona. 
    Skutek - napięcie psychiczne.  W nocy nie mogłam zasnąć dopóki nie napisałam w wątku "co tam panie w polityce" o demonstracji StopPatoWładzy i o zabraniu samochodu JK.
  • Kita #31855 : Przelanie tamy w Międzygórze  (pierwsze przelanie tamy teraz w Polsce) nastąpiło wczoraj 14.09.24 tuż przed godz 23. Sprawdzam aspekty na 22.50. 
    Jowisz na Asc (5° nad) w kwadraturze 2°s do Słońca (Jowisz - wierzchołek słabego Półkrzyża Słońce-Saturn-Jowisz).
    Księżyc odsunął się już od Plutona (8°s), ale utworzył półtorakwadraturę do Słońca i trydecyl do Wenus, która jest wierzchołkiem kwintylowego Palca Orca.
    Na niebie zaczyna już działać (jeszcze słaby) Latawiec na osi Neptun-Słońce. Ale ogólnie z planet ciężkich (podstawa Latawca), to silniejsze od Neptuna (woda) są Uran w kwintylu do Saturna oraz Pluton w decylu do Saturna.
  • Kita #31858 : Przerwanie mostu w Głuchołazach - tego się wszyscy mieszkańcy obawiali - nastąpiło 15.09.24 o godz 11.23 lub ewentualnie trochę przed. Żadna planeta nie jest na osi. Asc w 14°50′ Skorpiona. Z dużych aspektów do Świateł najściślejsze to Słońce-Uran trygon 4° oraz Słońce-Saturn kwadratura 3°. Z małych Księżyc-Saturn półsekstyl 0°19′ oraz Księżyc-Neptun pólkwadratura 1°.
  • Kita #31874 : Piotr Gibaszewski przewidział katastrofy. W Solariusu,  w prognozie na wrzesień, w rozdziale "świat we wrześniu, czyli jazda figurowa po niebie" napisał:
    "Dojdzie w tym obszarze we wrześniu do niezwykle ważnych, nawet przełomowych i mocno dramaturgicznych procesów. Jednym z nich będzie seria dynamicznych zjawisk pogodowych, licznych katastrof, w których natura i powiązana z nią cywilizacja wchodzą w zwarcie. Katastrofy przyrodnicze, komunikacyjne i przemysłowe będą mieć miejsce zwłaszcza między 01 a 05 oraz przede wszystkim między 16 a 21 września, na pełni, półkrzyżu i zaćmieniu Księżyca. Zachwieją się też mocno rynki finansowe, gdyż globalna gospodarka zmierza w kierunku bessy i najmocniej odczuje ją tym razem Daleki Wschód." (Podkreślenia moje).
  • Kita #31877 : Wygląda na to, ze zaćmienia Księżyca mogą być istotne... Na stronie javascript:nicTemp(); w tabeli drugiej są wypisane zaćmienia Księżyca. Może ktoś zna wygodniejszą stronę z zaćmieniami Księżyca? 
    Jeszcze strona o aktualnym zaćmieniu javascript:nicTemp();
  • Kita #31904 : Wojtku, kuzynka, z którą rozmawiałam właśnie telefonicznie, przypomniała mi, że  Ty też prognozowałeś jakieś kataklizmy w dniach 16-21 września 2024. Nie pamiętamy gdzie i kiedy, ale ona to sobie zanotowała (ona zawsze notuje prognozy z informacją - kto prognozuje). Tak na marginesie, ona sprawdza trafność prognoz różnych astrologów i zauważyła, że Twoje prognozy w porównaniu z prognozami innych astrologów - są najtrafniejsze.
  • Kita #31905 : Przekażę jeszcze informacje o zaćmieniach (to też dowiedziałam się od kuzynki, która pod tym kątem przewertowała dzisiaj swoje książki astrologiczne). Zaćmienia zaburzają przepływy energetyczne i dlatego przyczyniają się do powstawania katastrof naturalnych, i ponoć  również do problemów finansowych. Zaburzenia te zaczynają działać na tydzień przed zaćmieniem i jeszcze z 2 tygodnie po. Zaćmienia Księżyca są wtedy, gdy na pełni Księżyc jest w koniunkcji z Węzłem Księżycowym. Aktualna pełnia będzie 18-go o godz. 4.34, a koniunkcja Księżyca z Węzłem (płn - Głowa Smoka - to lepiej niż z płd) tego samego dnia, ale o godz. 21.34. Przy prognozowaniu typu katastrof jakie może spowodować zaćmienie - patrzy się na znak w którym jest Księżyc. Znak wodny - powodzie, powietrzny - trąby powietrzne, huragany, ziemski - trzęsienia ziemi, ognisty - pożary. Przy aktualnej pełni Księżyc będzie (i jest) w Rybach, w dodatku w koniunkcji z Neptunem (jego koniunkcja z Węzłem będzie już w Baranie).  
    Zaćmienia pojawiają się 4-7 razy w roku. Nie każde zaćmienie powoduje katastrofy. Aktualne  jest czasowo  związane z innymi trudnymi astrologicznymi aspektami.

Tak na marginesie - dojście powodzi do Wrocławia jest spodziewane 18-go o 18-ej. Niedobrze...
  • KrzyżPołudnia #31919 : @Kita: dzięki za podzielenie się tymi informacjami! W "tradycyjnych" nurtach astrologii niektórzy zwracają dużą uwagę na zaćmienia, ten ogólno-katastrofalny wpływ można powiązać z węzłami właśnie. 
    Dlaczego 18-ego o 18 to niedobry czas? Chodzi o aspekty czy o coś innego? Jestem we Wrocławiu, poza zasięgiem wody, ale jak padnie prąd albo wodociągi, to całe miasto to odczuje. 
  • Kita #31941 : To, że o godzinie 18-ej, to chyba nie ma znaczenia - tak podano w prognozach. Natomiast dzień 18-go jest wyróżniony tym, że  dokładnie 18-go września jest zaćmienie Księżyca i jednocześnie trudne aspekty. Gdyby rozpatrywać duże orby, to na niebie jest Wielki Krzyż (uwzględniając Ceres).
    O 4.43 jest pełnia. Na niebie są 3 ścisłe opozycje: Słońce-Księżyc (0°), Saturn-Merkury (0°30′),  Mars-Ceres (1°).  Jowisz jest wierzchołkiem Półkrzyża o podstawie Słońce-Księżyc (5°), oraz o podstawie Saturn-Merkury (5° i 6°), a Mars i Ceres są w kwadraturach (1° i 2°) do Węzłów. Pluton jest oktylowo podłączony do Półkrzyża Saturn-Merkury: półtorakwadratura (0°00′) Pluton-Merkury, półkwadratura (0°30′) Pluton-Saturn. 
    W ciągu dnia Księżyc zbliża się coraz bardziej do Neptuna - on też jest podłączony do Półkrzyża o Jowiszu na wierzchołku.
    Nie widać wyraźnego Wielkiego Krzyża na niebie - jest jakby rozmyty, ale dla skupisk planet można rozpatrywać większe orby. Wierzchołki: Saturn-Neptun-Księżyc-Węzeł Płn; Jowisz i Mars; Merkury-Słońce-Węzeł Płd i Czarna Lilith; Ceres (9°01′Koziorożca).
    Ale jednocześnie na niebie jest harmonijny Latawiec i to o dość ścisłych orbach. Słońce trygon Uran trygon Pluton i Słońce opozycja Neptun z Księżycem. Może zrównoważyć nieharmonijne aspekty. 
    Na marginesie: W lipcu 1997 nie było zaćmienia Księżyca. Z podobieństw - był, tak jak teraz, kwintyl Saturna z Uranem. 
  • Kita #31942 : Chcę sprostować. Wczoraj przepisałam tutaj informację z internetu, że rzekomo zaćmienia Księżyca są średnio 4-7 razy w roku. To nie zgadza się z tabelą zaćmień jaka podesłałam w tym wątku. Wynika z niej, że zaćmienie jest mniej więcej raz w roku (czasami 2 razy, czasami wcale, a najczęściej raz).
  • KrzyżPołudnia #31947 : Dziękuję, Kito. Tak, też obserwuję ten układ na niebie. Co do zaćmień to lubię stronę timeanddate, bo od razu czytelnie pokazuje jak dane zaćmienie będzie wyglądać w wybranej lokalizacji i rzeczywiście to jest raczej 2 razy do roku. 
  • Kita #31976 : Dzięki, KrzyżuPołudnia - świetna strona. Dodałam sobie do zakładek.
  • Kita #32007 : Dobrze, że fala kulminacyjna przeszła spokojnie przez Wrocław nie robiąc szkód. Nie wszystkie miejscowości  miały takie szczęście, ale dobrze, że Wrocław nie zatonął.
Falco_peregrinus   2024-09-15 19:24:08   486.19154  
Wielki Trygon Powietrzny

Dobry wieczór Państwu. Jak się aktywować po latach zastoju, to na Wielkim Trygonie.

Wielki trygon jest Powietrzny
Wygadany, lekko pieprzny
Wenus, Jowisz no i Księżyc
Krzyczą: Saturn - dość ciemiężyć!

Starczy nas rozliczać w koło!
Ma być głośno i wesoło!
A ogniste, twarde, znaki
Co polują na odznaki

Zjadły  kaszę, ryż, szpinaki
I pokażą tobie - dziadu
Jak się daje w retro zadu
Goń się - gdzie zimują raki!

• Kita #31867 : świetne :D
  • Wrona #31869 : Saturn centralnie w Mc w koniunkcji z Jowiszem :)
  • Falco_peregrinus #31870 : @Kita, dziękuję 
    @Mięta - Pudło :P Jowisz z 20 Bliźniąt półsekstyl do ur. Wenus w 20 Byka 

• Wrona #31871 : Żadne pudło do tego Neptun tranzytuje Merkurego :)
  • Falco_peregrinus #31872 : @Mięta
    Neptun z Merkurego 
    Wyciąga superego 
    Mars w Raku zaś wypiera
    Nieznośna to bariera

Wskakują różne rymowanki 

Subtelna Wenus w Wadze 
    Państwa uwadze 
    Przedstawia pawie pióra 
    Ten makeup to nie bzdura
  • Kita #31875 : Falco_peregrinus, świetnie przedstawiłeś swoją Wenus w zasięgu punktu siedmiokrotnego ognistego (Byk społeczny, animator). 
    Poetycką wenę wzmacnia Tobie, jak trafnie Mięta zauważyła tranzyt Neptuna koniunkcją przez Merkurego, niewykluczone że również tranzyt Ceres koniunkcją przez Twój Mars-Neptun oraz aspekty tranzytującego Merkurego. 
Falco_peregrinus   2024-09-15 20:06:01   486.19155  
Merkury w Pannie
Jeszcze takie coś na Merkurego w Pannie.

Merkury w Pannie się rozgościł
Pożegnał dramy, fanaberie
Zagrał w snookera, brydża, kości
Studiował - bioinżynierię

Tabele wziął, wykresy, plany
Dodawał, mnożył buchalterie
Lecz trafił szlag te biznesplany
Zauroczyły go bakterie

• Dziwna #31873 : :)
  • Kita #31876 : Dobre :)
Kita   2024-09-21 20:49:38   486.19200  
ciekawostka - miniksiężyc
Na orbicie Ziemi przez prawie 2 miesiące, od 29 września do 25 listopada 2024, będziemy mieli asteroidę - nazwana przez astronomów miniksiężycem. To niesamowicie rzadkie zjawisko javascript:nicTemp();
Jedynie prawda jest ciekawa   2024-09-27 13:11:08   486.19242  
Narodziny dziecka
Koledze ma urodzić się syn. 
Nie opowiadam o moich astrofascynacjach, ale inaczej dziś patrzę na takie zjawiska.. 
Ciekawe na co dziecko "czeka", na jaki układ planet:-)
  • Lola #32230 : @Jedynie prawdo, ostatnio koleżance urodziło się dziecko ( 5 tygodni przed terminem) "tylko" dlatego żeby mieć uro. Słońce i Merkurego w koniunkcji z Wenus i Asc. Matki. Poza oczywiście innymi aspektami. Koleżanka bardzo długo czekała na to dziecko, także będzie ono w absolutnym centrum uwagii.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32542 : Urodził się. Plutonik
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32543 : Ostry. Pluton. Kwadratury Pluton-Księżyc, Mars aspektowany kwadraturami do Słońca i Merkurego.
    Wielki trygon Wenus-Mars-Saturn.
    "Formiarz binarnego świata mężczyzn i kobiet, rzucający swe życie na stos za ideę". Z karabinem w ręku się rzucający.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32544 : Nie będzie brał jeńców, ale z wielkim trygonem może przetrwać i zmienić. Coś. 
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32545 : Mocno podkreślone znaki wodne. Emocje górują.
  • Wojciech Jóźwiak #32546 : Fakt. Straszny Plutonik.
Kita   2024-10-02 10:17:56   486.19268  
2,10,2024 - obrączkowe zaćmienie Słońca
Dzisiaj jest obrączkowe zaćmienie Słońca i nów. W dodatku nów jest wierzchołkiem Półkrzyża opartego na opozycji Mars-Ceres.
Ja odczuwam na swoim zdrowiu, bo akurat mam nów na swoim Saturnie.
  • Wojciech Jóźwiak #32383 : Nad Pacyfikiem. U nas niewidoczne: https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse_of_October_2,_2024.
  • Egna #32385 : Mamy Saturna w tym samym miejscu:) u mnie nów ściśle na Jowiszu. Do końca tygodnia będę w podróży i w międzynarodowym środowisku.  Zaćmienie powinno chyba coś zabrać? 
  • Wojciech Jóźwiak #32390 : Nów już prawie ścisły. Mnie na razie spać się chce. Pochmurno i popaduje, czyli yinicznie.
  • Kita #32398 : Świetnie, Egno, taka realizacja koniunkcji Słońca z Księżycem na Jowiszu jest super! (U Ciebie silniejsze jest działanie na Jowisza niż na Saturna.) Zaćmienie nie musi niczego zabierać, w każdym razie nie słyszałam o takiej opcji. Ogólnie może być złowróżbne. Np nasiliły się niepokojące wojenne wiadomości ze wschodu.
    Marcinowi Romaszewskiemu zabrało immunitet... Żal mi go, taki młody, szlachetny człowiek - będzie teraz narażony na areszt, izolację i cogodzinne zapalanie światła w nocy. Ale jemu teraz Pluton wszedł na Słońce i dodatkowo  robi opozycję do Saturna. A tranzytujący Saturn robi kwadratury do jego opozycji Mars-Neptun (ideowy wojownik) i być może również opozycję do jego Księżyca. Jak ktoś ma takie trudne tranzyty, to zaćmienie może być przysłowiowym gwoździem do trumny...
  • Wrona #32399 : czy zaćmienie może coś ukryć przed nami bo ja mam wrażenie że tak.
  • Kita #32400 : Przede mną ukryło :). Robiłam dziś zdjęcie RTG biodra i przed chwilą otworzyłam płytkę ze zdjęciem -  nie śpieszyłam się, przekonana, że i tak niczego z niego nie zrozumiem. I dosłownie oniemiałam! - bo na zdjęciu zobaczyłam szczękę. Szczękę siedmiolatka, który był przede mną w kolejce...
  • Dziwna #32403 : :) 
  • Wrona #32405 : Dobre Kito :)  odkryłam jeszcze dwulicowość ale to podobno choroba korporacji i skupisk gdzie pracuje się w grupie, gdzie wszyscy oficjalnie, ostentacyjnie " spijają sobie z dziubków" a jak się odwrócisz to wbiją ci nóż w plecy... ja już 2 dni siedzę i ukrywał się w przepastnych piwnicach i wychodzę tylko żeby wypełnić swój pracowniczy obowiązek.... :) do tego wypadła mi karta awanturniczego Waleta Kijów więc ukrywam się :)
Wojciech Jóźwiak   2024-10-03 13:24:28   486.19277  
Wirus Marburg czyli saturnowo-plutoniczna powtórka z 2020 r.
W Niemczech wykryto chorych z wirusem Marburg (Wikipedia). Patrz Onet i pewnie wszystkie dzienniki. Zakażeni w Rwandzie, choroba jest (w zasadzie) śmiertelna i nieuleczalna. Strach.
Kita   2024-10-08 00:10:02   486.19296  
opozycja Mars-Pluton październik/listopad .2024
Opozycja Marsa z Plutonem będzie trwała dość długo. Zaczniemy ją odczuwać już od pełni, powiedzmy od 16.10.24, bo chociaż opozycja Marsa z Plutonem będzie słaba (7°a), to będzie wzmacniana kwadraturami ze Słońcem (Półkrzyż na opozycji Mars-Pluton z wierzchołkiem w Słońcu) i półkwadraturą Pluton-Saturn. 17-go do Półkrzyża dołączy Księżyc (pełnia). Półkrzyż będzie trwał i następne jego wzmocnienie nastąpi 23/24.10.24, bo Księżyc zacznie mijać Marsa wzmacniając cały Półkrzyż. (Półkwadratura Saturn-Pluton nadal będzie działać.) 25-go Księżyc już się odsunie od Marsa, ale Mars zostanie wzmocniony oktylowym Palcem Orca (w półtorakwadraturze do kwadratury Wenus-Saturn). Na niebie dodatkowo zacznie się zarysowywać nowy Pólkrzyż na opozycji Uran -Merkury (8°a) w kwadraturach do Księżyca. 26-go zacznie się pojawiać, jeszcze słaby, ale aplikacyjny - Wielki Trygon w znakach wodnych Mars-Neptun-Merkury. Półkrzyż Słońce-Mars-Pluton nadal działa - z podłączonym oktylowym Palcem Orca. Słońce powoli się odsuwa osłabiając Półkrzyż o wierzchołku ze Słońcem, ale 27-go powstaje następny, a właściwie cały duży oktylowy pierścień obejmujący swoim zasięgiem planety (i światła): Księżyc, Wenus, Mars, Jowisz, Saturn, Pluton. 29-go opozycja Mars-Pluton jest nadal silna (2°a), oktylowy Palec Orca nadal jest silny i oktylowo  "podłączony" do opozycji Mars-Pluton, ale już wcześniejszy  Półkrzyż osłabł. Silna jest opozycja Uran-Merkury (1°a), która jest aktywna już od jakiegoś czasu, 29/30-go  oktylowo wzmocniona Księżycem. 3.11.24 opozycja Mars-Pluton jest dokładna (0°) i oktylowo wzmacniana Saturnem. 4.11.24 Mars wchodzi w znal Lwa, Pluton już w ruchu prostym zmierza do Wodnika. Opozycja Mars-Pluton jest na ingresie w znaki stałe. Merkury-Mars-Neptun tworzą Wielki Trygon. Właściwie to współtworzą pierścień sekstylowy: Mars sekstyl Uran sekstyl Neptun sekstyl Pluton sekstyl Merkury. 5-go listopada (na czas wyborów prezydenckich w USA) opozycja Mars-Pluton nadal jest ścisła (1°s), Księżyc mija Wenus i opozycję od Jowisza wchodząc w kwadraturę do Neptuna, kwinkuns do Marsa, półsekstyl do  Plutona - jednym słowem Księżyc 5.11.24 aktywizuje pierścień sekstylowy. Pod koniec dnia Neptun jest w półtorakwadraturze (2°s) do Słońca, Kwadraturze (s) do Księżyca, kwadraturze (4°a) do Wenus i 7°s do Jowisza. Spodziewam się wielkiego zamieszania związanego z wyborami w USA. 6-go zamieszanie zacznie mijać. Opozycja Mars-Pluton (1°s) jest częścią Pierścienia sekstylowego Merkury-Pluton-Neptun-Uran-Mars, chociaż Merkury już zaczyna odchodzić od tego Pierścienia. 
Już dalej sprawdzam tylko opozycję Mars-Pluton, pomijając inne aspekty. 13.11.2024 opozycja będzie miała ścisłość 3°s, lecz 14-go wzmocni ją kwadratura Księżyca, 16-go odejdzie półkwadratura  Merkury-Pluton, a orb opozycji Mars-Pluton wyniesie 4°s. Tak więc dzień 16.11.24 można przyjąć za koniec październikowo-listopadowej opozycji Mars-Pluton.
  • Lola #32668 : Dziękuję Kito za ten wpis. Wyżej opisane układy dotykają bardzo ważnych punktów moim horoskopie. Opozycja Pluton Mars będzie powracać w trochę zmienionych układach aż  do kwietnia ale aspekty październikowo/listopadowe wyglądają najgorzej.
  • Kita #32683 : Wygląda to u Ciebie, Lolu, na czas intensywnej wewnętrznej transformacji.
  • Wrona #32684 : Może się zdarzyć Lola, że staniesz się nowym człowiekiem, że wydobędziesz z siebie coś o co nigdy byś siebie nie podejrzewała ani pomyślała, co była głęboko w Tobie skrywane, że krajobraz życiowy się zmieni a Ty będziesz gotowa na to ....
  • Lola #32686 : Dziękuję, @Kita i Mięta ❤️
  • Lola #32688 :  po raz ostatni Pluton w końcówce Koziorożca będzie w aspekcie do Marsa. Po czterech latach pobytu w okolicach mojego asc. ten krajobraz się zmieni. Te krótkie pobyty Plutona w Wodniku dały mi pewnego rodzaju ulgę ale to mogło być spowodowane innymi aspektami. Podejrzewam, że mam ascendent w 0°30 Wodnika, zobaczymy.
  • Wrona #32692 : Lola jestem z Tobą ...sama przechodziłam Plutona przez Asc chociaż w opozycji do Saturna...jak ja to zniosłam do dziś nie wiem:)  Mimo diabelskiego Plutona , Saturn podołał...
  • Fabrycy #32703 : Jowisz.

• Wrona #32705 : Saturn
    Saturn – Wikisłownik, wolny słownik wielojęzyczny
  • Lola #32707 : @Fabrycy, Jowisz w retro?
  • Fabrycy #32708 : @Lola: Dziś stacjonarny - jak na obrazku.
  • Lola #32709 : ciekawe ja dziś miałam straszny chaos od rana ( brałam pod uwagę Mars- Merkury kwadratura) ale może to Jowisz stacjonarny.
  • Fabrycy #32710 : Straszny chaos przez Jowisza? :) hmmm...
  • Lola #32711 : Teoretycznie tak, zobacz jaki jest wielki, może zamieszać ;)
  • Fabrycy #32712 : Ale my mamy, za przeproszeniem, spieprzone życie przez te planety, nie? Cały czas coś bruździ. Jak nie Jowisz, to Saturn, Pluton, Mars...;)
  • Wrona #32713 : a za dwa dni koniunkcja Księżyca z Plutonem....
Kita   2024-10-10 18:25:14   486.19300  
huragany - październik 2024
Na Florydę uderzył huragan Milton (ponoć najsilniejszy huragan w tym stuleciu) , w Europie wieje  huragan Kirk. Czy te ekstremalne zjawiska pogodowe (wcześniej przecież w Europie były powodzie) są związane z bisekstylem planet ciężkich? Pluton sekstyl Neptun, Neptun sekstyl Uran, Uran trygon Pluton.
Według javascript:nicTemp(); huragan uderzył w zachodnie wybrzeże Florydy w środę o godz. 20.30, czasu lokalnego. Sprawdzam  kosmogram na 9.10.24, godz 20:30 - Sarasota (USA).
Na MC jest Pluton - pasuje do potęgi, skali oraz do zniszczeń. Wenus jest 5° nad Desc i we władzy Plutona, bo w Skorpionie. I jest w opozycji 6°a do Urana w 1-m domu.  Właściwie Wenus jest "uczestnikiem" Wielkiego Trygonu w znakach wodnych, bo jest w trygonie do Marsa (1°s) i w trygonach do Neptuna (7°a) i Saturna (7°s), czyli jest w dokładnym trygonie ze "środkiem połączenia" Neptuna z Saturnem. Na niebie jest również słaby Półkrzyż w znakach Kardynalnych oparty na opozycji Mars- Ceres (7°s) w kwadraturach do Słońca. Mars jest trzecią dominantą horoskopu - bo oprócz tych różnych silnych powiązań aspektowych, to jest  wskazywany przez Słońce ścisłą kwadraturą (2°a - jako składnik Półkrzyża). 
Tak więc Pluton (potężne zniszczenia), Wenus (rozległość, międzynarodowość) i Mars (agresywna siła) - ze wskazaniem na Neptuna z Saturnem i ze wskazaniem na Urana. Jowisz (w powietrznych Bliźniętach) też jest silny - w trygonie do Słońca (4°a) i do Merkurego (2°s), i w słabych kwadraturach do Saturna z Neptunem, lecz w ścisłej kwadraturze  ich "środka połączenia". 
  • Wrona #32715 : Kito tam jest sezon huraganowy...oni to mają od zawsze. Co nie zmienia faktu że horoskop się wpasował...
  • Lola #32720 : Sezon, sezonem wiadomo ale te zjawiska dodatkowo nakładają się na zaćmienia, link do strony NASA z widocznością: 18.9 Księżyca (w Europie Środkowej była powódź) a 2.10. Słońca ( W ciągu dwóch tygodni Stany Zjednoczone zostały dotknięte dwoma ogromnymi huraganami - Helene i Milton). Październikowe zaćmienie miało miejsce na Pacyfiku -  w Korei: Ryzyko wojny w Korei największe w historii. Sojusznicy USA (Korea Południowa i Izrael) w tarapatach, co to oznacza dla Ukrainy?
Wojciech Jóźwiak   2024-10-13 09:57:38   486.19302  
Niebo dziś bardzo naładowane układami planet
Słońce dziś (12 paź.) mija trygon do Jowisza. Dobrze! Szczególnie dla mających urodzeniowe Słońca  20..21 znaków powietrznych.
Ale toż Słońce w kwadraturze do Marsa. Pierścień Sło-Jow-Mars sprzyja działaniom organizatorskim.
Merkury w kwadraturze z Plutonem, bo wchodzi do Skorpiona. Wchodzi zarazem w kwadraturowo-oktylowy pierścień Mer-Plu-Saturn. Aktywuje więc napięciową i wojenną binastrię Saturn-Pluton. (Trochę straszno...)
Dochodzi okazały palec Orca (Orc: ogniste bóstwo w mitologii Blake′a) z Saturnem i Uranem u podstawy i Słońcem w szpicy.
Bardzo dynamiczny układ planet.
Merkury-4-Pluton działa na Słońce-Księżyc Kamali Harris.
Trygon Jowisz-Słońce bardzo Trumpowi sprzyja.
U Zelenskiego Jowisz stoi na ascendencie, ale Pluton w opozycji do Marsa. U niego nieustanna i osobista wojna.
U Putina głównie wzbudzony jest Neptun. Fantazje?
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32731 : PAtrząc na rosyjski budżet na 2025, to pętla na szyi wisielca się zaciska 
    ....
    (BTW.. teraz, gdy napisałem to słowo, to przyszedł mi do głowy Wisielec tarotowy... może Rosja, społeczeństwo potrzebuje takiego Wisielca... wywrócić wszystko do góry nogami, wreszcie spojrzeć na świat z innej, niż opisana przez Benedyczaka w "Oddziale chorych na Rosję" perspektywy"... hmm... przychodzi na myśl Wieża tarotowa.. )
    Budżet Rus na 2025: olbrzymie wydatki na wojsko (już realnie ponad 50%!), fundusz rezerw (osławiona "skarbonka" Putina) na koniec 2024 wyczerpie zasoby "płynnych aktywów" (zostaną akcje rosyjskich przedsiębiorstw.. wycena?)..  pierwszy raz w 2025 spadek istotny socjalu (w kraju, gdzie ponad 50% społęczeńśtwa żyje z socjalu!)
    A Putin i wierchuszka po ataku Ukrainy na obwód kurski mówią, żę ta zniewaga krwi wymaga i żadnych negocjacji nie będzie (przerwano ponoć te, które toczyły się latem w Katarze)...
    ...
    Winter is coming. Russian winter. In Kremlin...
  • Jedynie prawda jest ciekawa #32733 : a jednocześnie:

https://www.reuters.com/world/europe/putin-orders-russian-army-grow-by-180000-soldiers-become-15-million-strong-2024-09-16/

Sept 16 (Reuters) - President Vladimir Putin on Monday ordered the regular size of the Russian army to be increased by 180,000 troops to 1.5 million active servicemen in a move that would make it the second largest in the world after China′s.

• Wojciech Jóźwiak #32748 : Padną. Youtube polecam: link link.
Kita   2024-10-14 22:47:05   486.19311  
ingres Merkurego w znak Skorpiona
Merkury wszedł w znak Skorpiona wczoraj 13.10.2024 o godz 21:23. Hasło dla Merkurego w Skorpionie to "demaskator" (Hajo Banzhaf i Anna Haebler). Zdarzeniem ilustrującym ingres Merkurego w znak Skorpiona jest zataczająca coraz szersze kręgi informacja o filmiku wideo z nagraną rozmową Tuska z Giertychem. W dzisiejszej "Do Rzeczy" jest zacytowany kawałek stenogramu z tej rozmowy zdobyty przez redakcję gazety.
Giertych: "...noga mi się podwinęła."
Tusk: "powinęła!!! Żebym ja, Niemiec, musiał  cię poprawiać!"
Kita   2024-10-18 21:24:58   486.19355  
18 październik 2024 - dzień trzech opozycji

Dzień trzech opozycji z Półkrzyżem włącznie: 18 październik 2024

Aplikacyjna opozycja Pluton-Mars jest wzmacniana kwadraturami przez Słońce (Półkrzyż).

Uran jest w opozycji do Wenus i ta opozycja jest osią (słabego) Latawca (słabego, bo trygon Mars-Wenus ma orb 7°s) opartego na bisekstylu Neptun-Uran-Mars.

Merkury jest w opozycji do Księżyca. Ta opozycja szybko mija, bo Księżyc szybko się porusza, ale utrwaliła się o godzinie 13-ej na osi MC-IC rozprawy sądowej dotyczącej zażalenia na aresztowanie ks. Michała Olszewskiego i na stosowanie wobec niego tortur. Słońce w górze horoskopu w trygonie do Jowisza kojarzy mi się z łatwością z jaką władza (Słońce) kieruje prawem (Jowisz). Ksiądz Michał Olszewski (ur. 5.03.1982) ma długotrwale stojącego Saturna na swoim Słońcu.  Pluton jest w zakresie jego Wenus i zbliża się do niej. To źle wróży dla jego zdrowia… Martwię się o niego (i o panie Urszulę i Karolinę)… Rozprawa trwała do około 14-ej (o 14:10 była już informacja o negatywnym rozpatrzeniu zażalenia). O 14-ej na Asc weszła Ceres (umiędzynarodowienie) i ogłoszona została decyzja adwokata o przekazanie sprawy do Strasburga oraz do innych instytucji – w związku z (nowoczesnymi) torturami stosowanymi wobec księdza (i może jeszcze zostanie dołączona sprawa obu pań – tego nie wiem).

Latawiec na opozycji Uran-Wenus kojarzy mi się z opublikowaniem projektu ustawy o związkach partnerskich. Wenus – związki, Uran – kontrowersje, nowoczesność. Mam nadzieję, że na Latawcu uda się ten projekt zrealizować. Osobiście w tym temacie popieram Lewicę.

Informacja o opublikowaniu tego projektu  pt „niech prawo nadąża za życiem” ukazała się w niezależna.pl dziś o 18:28. O tej godzinie opozycja Uran-Wenus znalazła się na osi Asc-Desc, a opozycja Mars-Pluton na osi IC-MC. Znaczące – tym bardziej, że transformujący bisekstyl Uran-Neptun-Pluton zaznaczył się na Asc i MC.

Na dzisiejszych aspektach wydarzyła się jeszcze jedna ważna sprawa – poseł PiS Marcin Warchoł wygrał dzisiaj w sądzie z neoprokuraturą Adama Bodnara. Napisał o tym na X o 17:21. Słońce (wierzchołek Półkrzyża z opozycją Pluton-Mars) stało na Desc (4°) w trygonie do Jowisza. Tym razem, może dlatego, że o tej godzinie Słońce reprezentowało ludzi (Desc) trygon z Jowiszem (Jowisz- prawo) zadziałał na korzyść społeczności, a nie władzy. 

• Kita #32973 : Jeszcze dopisuję do dnia 18.10.24 - dnia z trzema opozycjami. Wieczorem o 23:20 w okolicy Gdyni przytrafił się makabryczny karambol 22 samochodów z kilkoma ofiarami śmiertelnymi (kierowca ciężarówki przez 200 metrów nie zahamował wjeżdżając w samochody stojące w korku). Również  tym samym czasie w okolicy zderzyły się dwa busy.
    Oś MC-IC pokryła się w tym czasie z osią Węzłów Księżycowych, a opozycja Mars - Pluton  (6°a) będąca podstawą Półkrzyża ze Słońcem w wierzchołku (w dole horoskopu) znalazła się w zasięgu osi Asc - Desc.  Symbolicznie Mars to rozpędzona ciężarówka, Pluton - ogromne zniszczenia na remontowanym odcinku drogi, a Słońce w dole horoskopu symbolizuje tragedię rodzin. Co do Węzłów Księżycowych, to wielu astrologów uważa, że  Węzły Księżycowe związane są ze sprawami karmicznymi. 
Wojciech Jóźwiak   2024-10-22 09:04:54   486.19393  
Kwadratura Słońce-Pluton
Dzisiaj uściśla się kwadratura Słońca do Plutona. Słonce dobija do Zera Skorpiona, a Pluton stoi w pobliżu Zera Wodnika. Kto ma coś ważnego na granicy znaku stałego, niech obserwuje.
  • Teta #33118 : Bardzo dobry czas dla mnie, zarówno w pracy jak i w domu rodzinnym, rozwiązanie sytuacji, spadków, zadań.  Da się zauważyć różnice! Dziś, w pracy - zmiana zespołu (to co chciałam), jutro - notarialny podział spadkowy (to co chciałam)
    Wow 
  • Teta #33119 : Chciałam narysować kosmogram w canvas żeby zobaczyć co sprzyja ale nie mogę wyświetlić kosmogramu w canvas. 
    Panie Wojtku co wcisnąć żeby odświeżyć ustawienia? 
  • Wrona #33120 : Musiałaś mieć silne argumenty Teto bo Merkury tranzytuje Twojego Saturna :)
  • Teta #33121 :
  • Teta #33122 : argumenty były cały czas ale do tej pory nikt nie słuchał
  • Teta #33123 : tutaj coś innego zadziałało, argumenty nie zmieniły się od 2 lat. 
     Ma ktoś pomysł co to było ?
  • Wrona #33124 : może to że Saturn znalazł się w punkcie Waleta Monet w trygonie do ur, Saturna....
  • Lola #33125 : Dużo się dzieje w tym horoskopie. Słońce tranzytujące uro. Plutona, Wenus i Asc.
  • Teta #33126 : Dużo, ale ciekawi mnie - czy jest coś co dosłownie "domyka" tematy
  • Teta #33127 : Domyka sprzyjająco 
  • Teta #33128 : Mięta - coś mi się zdaje że to jednak ten pięciokrotny punkt Ryb. 
    Panie Wojtku ? co Pan myśli?
  • Chaos #33129 : A u mnie na odwrót niż u Tety, już od paru dni wychodzą na jaw kwestie nieruchomościowo-spadkowe, które zbagatelizowane w poprzednim pokoleniu są groźne dla mnie w przyszłości. Ręce mi opadły. W Zero Skorpiona mam Plutona, dominującego u mnie. Ciekawe, że ta kwestia nie jest całkiem nowa, bo już raz ujawniła się w maju 2023. Wtedy też była opozycja Mars-Pluton (Mars, Księżyc były w 2 stopniu Lwa) w półkrzyżu, lecz z Jowiszem w Zero Byka, a nie tak jak teraz ze Słońcem w Zero Skorpiona. Klimat obecny taki sam jak wtedy, ale jednak wychodzi obecnie, że sprawy mają się jeszcze gorzej i beznadziejniej, niż szacowałam w maju 2023. A ani urodzeniowy Saturn dominujący, ani bieżący Saturn na moim MC nie dają mi wsparcia, żeby optymistycznie/ufnie/beztrosko machnąć, że a co tam, jakoś to będzie. Ten Mars idący na Zero Lwa, w opozycji do Plutona, wydłubuje nam coś rodzinnie, bo w Zero Lwa mama ma Marsa i IC, a tato ascendent i Słońce - klimat krąży wokół majątku naszej rodziny. No niefajnie jest. Rychłe urodziny nawet mnie nie cieszą, olać to wszystko.
  • Teta #33130 : Ale ciekawe, że obie mamy spadkowo nieruchomościowe tematy
  • Wrona #33131 : jakiś diabeł tkwi w szczegółach....zwłaszcza Teto, że masz Merkurego w ścisłej kwadraturze do Marsa i Neptuna....
  • Teta #33132 : Właśnie mnie to ciekawi co to się zadziało, tak diametralna różnica w zachowaniach innych ludzi, że nie da się tego opisać 
  • Teta #33133 : Panie Wojtku, może coś Pan widzi bardzo szczególnego w tym układzie planet moich? 
  • Wojciech Jóźwiak #33134 : Półkrzyż Słonce-Pluton-Mars narusza Twojego uro. Plutona i Wenus na ascendencie. Dlatego w ostatnich dniach zacząłem na nowo badać tranzyty Plutona.
Jutrzenka   2024-10-23 12:47:44   486.19402  
Sztuczna inteligencja zamiast spikerów
Sztuczna inteligencja w jednej z rozglosni krakowskich zamias prowadzacych zywych ludzi.
  • Kita #33153 : I Jutrzenko, usuwają tam (w tym krakowskim radiu) pracowników zastępując ich sztuczną inteligencją. Prawdopodobnym powodem tego kroku jest brak pieniędzy na wypłaty. 
  • Jutrzenka #33154 : Podobno mala sluchalnosc i reklame tez chca zrobic. Ale ludzie się buntują i jacys pracownicy wroca. Choc kasy nie ma napewno. Ja tego radia nie znam choc mieszkam w Krakowie.
  • Wrona #33155 : jak zakłady były nierentowne to zwalniali ludzi na bruk i nikt się nimi nie przejmował...maszyny wykupili między sobą za bezcen i pootwierali sobie małe biznesiki i żyją jak pączek w maśle do dziś.....
  • Jutrzenka #33156 : Posluchajcie sobie ostatniej wypowiedzi Jackowskiego naYT o sztucznej inteligencji mowi. On mnie przeraza ale taka jest rzeczywistosc. :  cialo to skafander tylko inny:  https://www.youtube.com/watch?v=y6p_57O76GQ
  • Egna #33158 : Myślę, że warto to poobserwować, bo dwóch rzeczy jestem ciekawa: 
    1. na ile to jest jakieś show  / prowokacja i za chwilę okaże się, że ludzie jednak wracają tam do pracy :) a wszystko było po to, by zwrócić uwagę na ważny temat....
    2. na ile ta AI się tam sprawdzi, czyli jak będzie wyglądała słuchalność radia, wpływy z reklam, itp. 
  • Wrona #33160 : Moim zdaniem Jutrzenko , pan Jackowski powinien zgłosić się do poradni psychiatrycznej.. do tego mówi rzeczy o których ludzie już dawno prognozują lub fantazjują.....
  • Jutrzenka #33163 : Mowisz tak no to napisz mu to:}
Kita   2024-10-24 12:31:22   486.19416  
Interesująca konfiguracja planetarna- przebieg w czasie

Podaję kontynuację wcześniejszej notki (przerzuconej przez Wojtka do „co tam panie w polityce” ), ale teraz już bez ilustracji wydarzeniami.

Na niebie jest aktywny bisekstyl planet ciężkich: Pluton sekstyl Neptun, Neptun sekstyl Uran. Ten bisekstyl jest długoletni – będzie słabł lub uściślał się przez około 10 lat. Jest w tym bisekstylu ogromna siła transformacji. Aktualnie do tego bisekstylu podłączają się inne planety tworząc większe konfiguracje planetarne i „nasączając” ten bisekstyl swoimi wpływami. Podaję przebieg w czasie aktualnych  rozszerzeń tego bisekstylu (gdy określam stopnie orb, to z godziny 12-ej dnia):

12 oraz 13.10.24 Powoli do tego bisekstylu podłącza się Wenus – na razie tylko opozycją do Urana i trygonem do Neptuna. Tworzy również trygon do Marsa, który później „przejmie pałeczkę”.

14.10.24  Aspekty Wenus uściślają się i powoli dołącza Mars , ale jeszcze w słabych aspektach (trygon do Wenus, słaby trygon do Neptuna, b. słaba opozycja do Plutona).

15.10.24  Wenus rozszerza bisekstyl do trysekstylu (trisekstylu ?). Konfiguracja jest wzmocniona Księżycem w koniunkcji z Neptunem oraz Wielkim Trygonem: Wenus trygon Księżyc-Neptun trygon Mars.

16.10.24 Księżyc już odsunął się od Neptuna, ale  Neptun jest wzmocniony ścisłym  (0°) trygonem od Wenus i nadal działa Wielki Trygon Wenus-Neptun-Mars wzmacniający omawiany bisekstyl (teraz trysekstyl). W tej konfiguracji silna jest opozycja Wenus-Uran i słaba, ale odczuwalna, opozycja Pluton-Mars z silnym Marsem w kwadraturze do Słońca.

17.10.24 4-o sekstyl: Wenus sekstyl Pluton (0°), Pluton sekstyl Neptun (2°), Neptun sekstyl Uran (1°), Uran sekstyl Mars (4°). Ten ostatni sekstyl jest bardzo słaby, ale Mars jest bardzo wzmocniony jako wierzchołek Półkrzyża opartego na pełni i w opozycji do Plutona (słaby Wielki Krzyż).

18.10.24 W 4-o sekstyl wplata się Półkrzyż oparty na opozycji Pluton-Mars i o wierzchołku w Słońcu. W tym dniu działają 3 opozycje. Dwie z 5-io sekstyla (Mars-Pluton i Wenus-Uran) i jedna niezależna (Księżyc-Merkury).

19.10.24 4-o sekstyl jest wzmocniony Księżycem w koniunkcji z Uranem.

20.10.24 Jeszcze 4-o sekstyl. Ale sekstyl Wenus do Plutona słabnie (3°s) , a wzmacnia się sekstyl Marsa do Urana (2°a) i tym samym powoli 4-o sekstyl zmierza do stania  się znowu trysekstylem  (bez Wenus, a z Marsem). Trysekstyl jest „zamknięty” opozycją Pluton-Mars, która jest podstawą Półkrzyża o wierzchołku w Słońcu. Ale jeszcze tego dnia Wenus jest znacząca – w opozycji do Urana i w opozycji do Księżyca.

21.10.24 Trysekstyl z Półkrzyżem. W „wyjściowym” transformującym bisekstylu planet ciężkich  najsilniejszy jest Pluton, którego wskazują trzy konfiguracje planetarne: Półkrzyż (kwadratura do Słońca (1°a), opozycja do Marsa (5°a)), trysekstyl, oraz ścisła oktylowa figura (Pluton półkwadraturę Saturn, Saturn półtorakwadratura Słońce).

22.10.24 To samo, ale teraz Pluton jest jeszcze silniejszy, bo kwadratura Pluton-Słońce jest dokładna (0°).

23.10.24 Jak wyżej. Kwadratura Pluton-Słońce zaczyna się rozluźniać, ale opozycja Pluton-Mars uściślać. Plutona zaczyna wzmacniać ingres Słońca w znak Skorpiona. Aspekty Marsa w trysekstylu są coraz ściślejsze.

24.10.24 Krótko po  północy Księżyc mija Marsa wzmacniając trysekstyl oraz Półkrzyż (około 10-ej tworzy dokładną kwadraturę ze Słońcem).

25.10.24 Silnie wzmacnia się trysekstyl, bo Mars jest w zerowym sekstylu z Uranem, a jego trygon z Neptunem ma orb 1°a. Półkrzyż oparty na opozycji Pluton-Mars słabnie, bo kwadratura Słońce-Mars ma orb 6°s. Pluton nadal bardzo silny – w aspektach z prawie wszystkimi planetami.

26.10.24 Podobnie jak 25-go, ale wzmacnia się siła Neptuna.

27.10.24 Półkrzyż już bardzo osłabł, bo kwadratura Słońce-Mars jest już prawie zaniedbywalna (7°s). Neptun coraz silniejszy i w kierunku „bojowym”: trygon Neptun-Mars ma orb 0°a i Neptun jest w zasięgu 0° Barana.

28.10.24 Niesamowicie ciekawa konfiguracja! Opozycja Pluton-Mars, która jest podstawą trysekstylu – staje się osią oktylowej figury o podstawie „kwadratura Saturn-Wenus”. Oprócz opozycji Pluton-Mars działają opozycje Uran-Merkury (Merkury w Skorpionie – demaskator) oraz Księżyc-Neptun – będące przekątnymi prostokąta o bokach będących sekstylami i trygonami. Opozycja Neptun-Księżyc jest podstawą (szybko mijającego) Półkrzyża o wierzchołku w Jowiszu.

29.10.24 Trysekstyl działa. Opozycje Mars-Pluton i Merkury-Uran zaczynają się uściślać (2°a). Opozycja Merkury-Uran jest osią Latawca z trygonem Neptun-Mars. Zaczyna się formować Półkrzyż oparty na opozycji Wenus-Jowisz (7°a), z kwadraturą Wenus-Saturn (1°s) i aplikacyjną kwadraturą Saturn-Jowisz (8°s). Z szybkim ruchem Księżyca zaczyna przemijać Wielki Trygon Księżyc-Pluton-Uran.

30.10.24 Podstawa trysekstylu (opozycja Mars-Pluton) jest ścisła (1°a), tak samo oś wplecionego w trysekstyl Latawca (opozycja Merkury-Uran 1°a), Mars jest wierzchołkiem oktylowego Palca Orca o podstawie kwadratura Wenus-Saturn (2°s).

31.10.24 Trysekstyl zostaje rozszerzony do 4-o sekstylu. Do konfiguracji dołącza Merkury. 4-o sekstyl zawiera w sobie ścisły Latawiec z Wielkim Trygonem Merkury-Mars-Neptun i opozycją Merkury-Uran (1°s). Opozycja Mars-Pluton (1°a) jest podstawą Półkrzyża z Księżycem na wierzchołku. Nadal działa oktylowy Palec Orca wzmacniający opozycję Mars-Pluton i kwadraturę Saturn-Wenus. Opozycja Wenus-Jowisz ma już orb 4°a, kwadratura Wenus-Saturn 4°s, kwadratura Saturn-Jowisz 8°a. Czy daje to już efekt napięciowy Półkrzyża?

I tu na teraz muszę kończyć, dokończę później.

• KrzyżPołudnia #33225 : Dzięki za tak dokładną rozpiskę, Kito! Dużo się dzieje na niebie i czuję to teraz wyjątkowo wyraźnie.
  • Wrona #33226 : ja też dziękuję Kito, dzięki Tobie widzę że zbliża się kwadratura Wenus do Saturna, a Saturn aspektuje mojego ur, Saturna, który jest połączony kwinkunsem z moim ur, Słońcem.... ciekawe jakie okoliczności mnie dopadną...
  • Wrona #33227 : może jakaś "zdrada" kogoś, kogo uważałam za przyjaciela....
  • Kita #33228 : Cieszę się, że ta rozpiska Wam się przydała. 
    Ja też czuję intensywność aspektów - aż można powiedzieć, że historia dzieje się na naszych oczach.
  • KrzyżPołudnia #33233 : Ja się bardzo dziwnie czuję od 13.10.24. Do tego moja mama miała groźne, a na pewno bardzo stresujące incydenty zdrowotne, mój znajomy też. Wszyscy jesteśmy jakoś mistycznie wyczuleni (np. znaczące sny, intuicje), więc ciekawe czy coś się z nami dzieje, bo jesteśmy wrażliwi, czy to wpływ na nasze kosmogramy, czy jakiś dziwny przypadek?...
  • Wojciech Jóźwiak #33234 : @Krzyż Południa: Słońce zbliża się do Twojego uro. Plutona. Wcześniejsze "dziwności" brały się od bieżące półkrzyża Sło-Plu-Mars, o ile on kogoś naruszał. Czy naruszał twój natal, możesz zobaczyć na kanwasie.
  • Kita #33235 :

Kontynuuję omawianie przebiegu w czasie interesującej konfiguracji, bo nadal na początku listopada jest aktywna.

1.11.24 Nadal działa 4-o sekstyl Merkury-Pluton-Neptun-Uran-Mars. Najbardziej wyrazistym aspektem jest opozycja Mars-Pluton (1°a) zawarta w tym 4-o sekstylu i będąca osią ścisłego Latawca (też zawartego w tym 4-o sekstylu). Ta opozycja jest również oktylowo wzmocniona Saturnem, a Saturn jest w ścisłym trygonie do nowiu.  Silny Merkury w Skorpionie (w którym jest koniunkcja Słońca z Księżycem) w opozycji do Urana może zadziałać demaskatorsko. Nadal aktywna jest trzecia opozycja Wenus-Jowisz (3°a).

2.11.24 4-o sekstyl jest nadal aktywny i dość ścisły. Księżyc zbliżając się do Merkurego będzie wzmacniał jego opozycję do Urana. Pozostałe opozycja są bardzo ścisłe: Mars-Pluton 0°a, Wenus-Jowisz 2°a. Myślę, że poza Marsem i Plutonem najsilniejszy jest Merkury.

3.11.24 to dzień trzech intensywnych opozycji: opozycja Pluton-Mars jest dokładna (0°). Tak samo Wenus-Jowisz (0°). Natomiast mniej dokładna opozycja Merkury-Uran jest wzmacniana Księżycem. Merkury razem z Księżycem przechodzą do znaku Strzelca. Merkury w Strzelcu jest na wygnaniu, ale wprowadza nastrój poszukiwania wartości.

Sekstyl Mars-Uran jest już zaniedbywalny (4°), więc konfiguracja przestaje być 4-o sekstylem – jest trysekstylem (Merkury z Księżycem- Pluton- Neptun-Uran).

W tym dniu jest ścisły Wielki Trygon: Merkury (w koniunkcji z Księżycem) jest w trygonie (1°s) z Marsem, Mars w trygonie (2°s) z Neptunem. Ten Wielki Trygon jest częścią Latawca o osi Pluton-Mars, ale ten Latawiec już nie jest  częścią trysekstylu, bo sekstyl Mars -Pluton jest zaniedbywalny.

4.11.24 podobnie jak 3.11.24, ale dochodzą oktyle.

5.11.24 – ten dzień można uznać za koniec konfiguracji trysekstylowej. Zostaje bisekstyl z Plutonem wzmocnionym opozycją (1°s) z Marsem, Neptunem w kwadraturze do koniunkcji Księżyca z Wenus i w słabym już i separacyjnym Wielkim Trygonie (Neptun trygon Mars 3°, Mars trygon Merkury 3°, Merkury trygon Neptun 6°).

Opozycja Wenus -Jowisz jest znacząca do około 8.11.24.

Opozycja Mars-Pluton bardzo powoli się rozluźnia.  28.11.24 zaczyna mieć orb 6° i „stoi” na 6° do 5.12.24. Potem aspekt robi się aplikacyjny (bo Mars retrograduje), ale do 11.12.24 ma orb  6° i dopiero potem znowu zaczyna się uściślać. 3.01.25 znowu opozycja Mars-Pluton ma orb 0°. Mars retrograduje i 17.01.25 osiąga orb 6°. Mars retrograduje do 23.02.25 osiągając 17° Raka, podczas gdy Pluton dobija do 3° Wodnika. Dopiero od połowy kwietnia 2025 znowu zacznie oddziaływać opozycja Mars-Pluton osiągając ścisłość 27.04.25. Potem już Mars przyśpieszy i opozycja Mars – Pluton 10.05.25 osiągnie orb 6°s.

W sumie bardzo długo będzie trwała znacząca opozycja Mars-Pluton.
  • Wrona #33236 : Matko Ziemio! jak tu żyć.......:)
  • KrzyżPołudnia #33238 : @WJ tak, badałam tranzyty na canvasie :) Mam od razu pytanie, jak dobrym receptorem tu jest urodzeniowy Pluton? Czy mocniej go odczuwam przez bliskość osi oraz jego liczne natalne aspekty? Czy po prostu zawsze tranzyt Słońca do uro. Plutona będzie odczuwalny? 

Przy okazji wczoraj sprawdziłam, że teraz u mojej mamy Uran tworzy kwadraturę z jej uro. Słońcem i uro. Plutonem, które ma w opozycji (co jest zresztą ciekawe, bo ja mam opozycję Słońca i Marsa). 
  • Wojciech Jóźwiak #33241 : @Krzyż Południa: Ponieważ masz Plutona w zasięgu uro. ascendentu, to u Ciebie Pluton (w pewnym sensie) przechwytuje ascendent. Dlatego u Ciebie Pluton jest aktywnym (czułym) receptorem. Ogólnie nie jest. Tzn. nie jest, o ile ktoś nie ma Plutona uwrażliwionego w natalu. Ty masz.
  • KrzyżPołudnia #33406 : @WJ dziękuję za doprecyzowanie. Tak właśnie pamiętałam, że ogólnie Pluton jest słabym receptorem tranzytów, ale wolałam dopytać. Swoją drogą zaczyna się kwadratura Plutona do mojego uro. Plutona i to jest tranzyt, który trochę będzie trwać. 
    Ciągle bardzo dziwnie się czuję, mój układ pokarmowy/mikrobiota dziwnie się zachowuje. Dziś nad ranem przyszła mi wizja koła zodiaku z zaznaczonymi punktami harmonicznymi i tego jak odpowiednie tranzyty wprawiają te punkty w rezonans. Niby oczywista obserwacja, ale jakoś mi ta wizja nie daje spokoju, tak jakby bardzo skomplikowane, postępujące po sobie tranzyty mogły nieoczekiwanie uaktywnić te obszary kosmogramu, w których przy danym tranzycie nie spodziewalibyśmy się takiej energii, co by tłumaczyło pewne rozedrganie. Czy coś w tym jest - do zbadania, ale tego typu wizualizacje do mnie już kilka razy przyszły. 
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.